29 Şubat - 01 Marta 2024 tarihlerinde Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Konferans Salonunda, Eczacılık Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ECZAKDER) ile Eczacılık Fakültelerinin iş birliğiyle Üniversitemiz ev sahipliğinde "IV. Ulusal Eczacılık Eğitimi ve Akreditasyon Kongresi" düzenlendi. Kongrenin açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, YÖKAK Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Feyza Arıcıoğlu, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Rektör Danışmanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, ECZAKDER Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. M. Seçkin Özden, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erden Banoğlu, Ankara Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cem Abbasoğlu, Türk Eczacılar Birliği Başkanı Ecz. Arman Üney, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Eczacılık Fakültesi bir önceki Dekanı ve kongre başkanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, Eczacılık Fakültesinin akreditasyon sürecine değindi. Bu süreçte katkısı olanlara teşekkür eden Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, Kongreyle ilgili olarak yapılan çalışmalara değindi.
Fakülte yeni Dekanı Prof. Dr. Erden Banoğlu da, Kongre’de eczacılık alanında mevcut durumun değerlendirileceğini ve eczacılık eğitiminin geliştirilmesi için neler yapılacağının ele alınacağını belirtti.
Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu ve Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney’in eczacılık fakülteleri ile eczacılık eğitimine ve eczacıları bekleyen mesleki sorunlara değindikleri konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasına geçildi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, kongrenin bütün sürecini yakından takip ettiğini söyleyerek, Kongre Yöneticilerine, Bilimsel Kurula, Düzenleme Kuruluna ve emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başladı.
YÖKAK Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Feyza Arıcıoğlu ise konuşmasında YÖKAK’taki işleyiş sürecinden bahsetti.
Kongrenin ‘‘Öğrencisinden Öğretim Üyesine Eczacılık Eğitiminde Akreditasyon Farkındalığı’’ mottosunun çok değerli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Musa Yıldız, “Araştırmacı, katılımcı, girişimci, sosyal öğrenci Üniversitemizin benimsediği, içselleştirdiği sürekli iyileştirmelere konu olan önceliklerimizdendir. Kalite kültüründe; eğitimin kalitesi, eşgüdümü, akreditasyon süreçleri öğrenci ve öğretim elemanlarının yetkinliği ve mutluluğu önemli bileşenlerdir” dedi.
Araştırma Üniversiteleri arasındaki Üniversitemizin, Yüksek Öğretim Kurulunun değerlendirmesiyle 2022 yılında 30 yükseköğretim kurumu arasından 5 yıllık tam Kurumsal Akreditasyon alma başarısını gösteren 3 devlet üniversitesinden biri olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Kararlı ve özverili bir çabanın sonucu olarak elde ettiğimiz bu başarıların sürdürülebilir kılınmasında Akademik birimlerimizin çabaları, destekleri en önemli kazancımızdır. Eczacılık Fakültemiz de ikinci kez lisans eğitimi akreditasyonunu alarak akademik birimlerimiz arasında göz bebeğidir ve itici güçtür. Her türlü etkinliğinde, başarısında, talebinde takdir ve teşvik mekanizmalarımızla Fakültemizin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
ECZAKDER’in sağlık alanında Eczacılık Eğitimi Akreditasyonu ile ilgili gönüllü ve yürekli çabalarını takdirle izlediğini anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, ECZAKDER’in her bir üyesine ayrı ayrı teşekkür etti. Prof. Dr. Musa Yıldız, Kongrenin sonuçlarının hayırlara vesile olması temennisiyle konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından Kongre, sunumlarla devam etti. Kongre ile eczacılık eğitimi ve akreditasyonundaki yeni gelişmeler paylaşıldı, kalite güvencesi konusunda farkındalık yaratıldı ve kalite kültürü yayıldı. Kongrede, eczacılık eğitiminde akreditasyon çabalarının, iç ve dış paydaşlarımızın eğitim kalite kültürünü benimsemesine katkıları irdelendi. Kongrenin genel çerçevesi kapsamında "Ulusal ve Uluslararası akreditasyon kuruluşları ile ECZAKDER ve Eczacılık Fakültelerinin iletişimi, iş birliği, etkileşimleri", "Eczacılık eğitiminin kalitesi ve akreditasyonunda öğrencilerin ve öğretim elemanlarının farkındalığı, girişimciliği, katılımcılığı ve beklentileri", "İlaç Endüstrisinin eczacılık eğitimindeki paydaşlığının boyutları", "Akredite olmuş Eczacılık Fakülteleri mezunlarımıza kamu ve özel sektör işverenlerinin bakışı" ve "Küresel salgınla yaygınlaşan uzaktan eğitim uygulamalarının eğitim akreditasyonu bağlamında irdelenmesi" hususları ele alındı. Kongreye 126 akademisyen, 11 eczacı ve 78 öğrenci katıldı. Eczacılık eğitimindeki yeni gelişmeleri ve yükseköğretimde akreditasyon sürecini paylaşmak, kalite güvencesi konusunda farkındalık yaratmak ve kalite kültürünü yaymak amacıyla düzenlenen kongrede 6 bilimsel oturumda toplam 25 davetli konuşmacı ve 2 panelde toplam 13 panelist yer aldı. Kongrede ayrıca 34 poster bildirisi sunuldu.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.